Skład
- 50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru
- lukier w różowym kolorze
- jeżyny i borówki
- olej do smażenia
Zaczynamy.
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich szklanką kółka. W każdym kółku kieliszkiem wykrawamy małą dziurkę. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto.
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nim jeszcze ciepłe oponki. Zanim lukier zaschnie na wierzch układamy jeżyny i borówki.
Czy to już tłusty czwartek? :D
OdpowiedzUsuńJuż nie możemy się doczekać ;-)
UsuńAleż uroczo wyglądają :))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia - aż chce się ich spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWygląda apetycznie :p
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :) A te zdjęcia... WSPANIAŁE! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńJakie piękne oponki! Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńDobra słodkość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż