9/05/2015

9/05/2015

Serowe oponki z owocami leśnymi





Skład
  • 50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • lukier w różowym kolorze
  • jeżyny i borówki
  • olej do smażenia


Zaczynamy.
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich szklanką kółka. W każdym kółku kieliszkiem wykrawamy małą dziurkę. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto. 

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nim jeszcze ciepłe oponki. Zanim lukier zaschnie na wierzch układamy jeżyny i borówki.


12 komentarzy: