8/01/2015

8/01/2015

Tarta z malinami i mascarpone






Skład.
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • około 50 dag świeżych malin
  • 25 dag mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Zaczynamy.
 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
 
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 35minut (powinno nabrać złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie, za pomocą miksera łączymy ją z mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone kruche ciasto. Wierzch przykrywamy świeżymi malinami. Przed podaniem maliny lekko oprószamy cukrem pudrem.




3 komentarze: