Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- około 50 dag świeżych malin
- 25 dag mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Zaczynamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone
ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200C na około 35minut (powinno nabrać złotego koloru). Po
wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie, za pomocą miksera łączymy ją z mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone kruche ciasto. Wierzch przykrywamy świeżymi malinami. Przed podaniem maliny lekko oprószamy cukrem pudrem.
Piękna tarta:)
OdpowiedzUsuńkwintesencja lata!
OdpowiedzUsuńŚwietna klasyka; )
OdpowiedzUsuń