8/03/2015

8/03/2015

Drożdżowa strucla serowo-jagodowa z kruszonką i lukrem





Skład (na 2 strucle)

Na ciasto: 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml zsiadłego mleka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko

Na nadzienie:

  • około 25 dag białego sera
  • około 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • około 1 1/2 szklanki świeżych jagód


Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 60 gram miękkiego masła

Na lukier:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

 
Zaczynamy.  
Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ser wkładamy do miski, dodajemy cukier i jeśli jest zbyt twardy jogurt. Mieszamy.
Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na 6 części. Każdą z nich rolujemy na kształt wałka i rozpłaszczamy go (dłońmi lub za pomocą wałka). Powinniśmy uzyskać 6 prostokątów o długości blaszki, w której będziemy piekli strucle. 4 prostokąty z ciasta smarujemy serem i obficie posypujemy jagodami. Składamy ze sobą, układając jeden na drugim 2 prostokąty z serem i na wierzch jeden pusty tak, aby przykrył ser i jagody.

Tak samo składamy pozostałe 3 prostokąty z ciasta. Powstały nam 2 strucle. Teraz każdą z piramidek z ciasta chwytamy za brzegi i skręcamy w przeciwne strony tak, aby "rowki" ze sklejonych brzegów ciasta, częściowo pokazały się także na wierzchu strucli. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ze składników podanych na kruszonkę, przygotowujemy ją i posypujemy wierzch strucli. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30-40minut.

Składniki na lukier łączymy ze sobą, po czym cienkimi strużkami polewamy nim upieczone ciasto.



4 komentarze:

  1. Jest niesamowita! Nie ma to jak drożdże+jagody <3 :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo mniam, o mniam ! Tak dawno nie jadłam dobrego drożdżowego a tu jeszcze serowojagodowe kuszenie! :)
    Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu! Jak patrzę na te zdjęcia, to aż mnie dreszcze rozkoszy przechodzą :) Obłędnie pyszne to musiało być!

    OdpowiedzUsuń