Skład (na 2 strucle)
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml zsiadłego mleka
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
Na nadzienie:
- około 25 dag białego sera
- około 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- około 1 1/2 szklanki świeżych jagód
Na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 60 gram miękkiego masła
Na lukier:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ser wkładamy do miski, dodajemy cukier i jeśli jest zbyt twardy jogurt. Mieszamy.
Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na 6 części. Każdą z nich rolujemy na kształt wałka i rozpłaszczamy go (dłońmi lub za pomocą wałka). Powinniśmy uzyskać 6 prostokątów o długości blaszki, w której będziemy piekli strucle. 4 prostokąty z ciasta smarujemy serem i obficie posypujemy jagodami. Składamy ze sobą, układając jeden na drugim 2 prostokąty z serem i na wierzch jeden pusty tak, aby przykrył ser i jagody.
Tak samo składamy pozostałe 3 prostokąty z ciasta. Powstały nam 2 strucle. Teraz każdą z piramidek z ciasta chwytamy za brzegi i skręcamy w przeciwne strony tak, aby "rowki" ze sklejonych brzegów ciasta, częściowo pokazały się także na wierzchu strucli. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ze składników podanych na kruszonkę, przygotowujemy ją i posypujemy wierzch strucli. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30-40minut.
Składniki na lukier łączymy ze sobą, po czym cienkimi strużkami polewamy nim upieczone ciasto.
Jest niesamowita! Nie ma to jak drożdże+jagody <3 :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ooooo mniam, o mniam ! Tak dawno nie jadłam dobrego drożdżowego a tu jeszcze serowojagodowe kuszenie! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie!
O mamuniu! Jak patrzę na te zdjęcia, to aż mnie dreszcze rozkoszy przechodzą :) Obłędnie pyszne to musiało być!
OdpowiedzUsuń:-D było :-P
Usuń