Skład.
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 1 szklanka świeżych jeżyn
- około 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zaczynamy.
Mąki mieszamy ze sobą, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone
ciasto wałkujemy (na kształt koła) i wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Owoce mieszamy wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną, wykładamy je na środek koła z ciasta. Brzegi zakładamy na owoce. Galette wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200C na około 35minut (aż nabierze złotego koloru).
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.
uwielbiam galette, proste i szybkie, bez specjalnego wysilania się, zawsze dobry efekt
OdpowiedzUsuńno i są takie wdzięczne do fotografowania;)
Jeżyny i borówki? Ale to musi być boskie combo! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
no to ja wpadam na kawałeczek tego smakołyku :)
OdpowiedzUsuńDałbym się pokroić za kawałek :D
OdpowiedzUsuńKocham takie rustykalne ciasta. Nie dosc, ze sa pyszne to jeszcze wygladaja przepieknie!
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne galette!
OdpowiedzUsuń