7/21/2015

7/21/2015

Kruche ciasto z czereśniami





Skład.
Ciasto kruche:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 

Nadzienie:

  • około 60 dag ciemnych czereśni
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200mml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru


Zaczynamy.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
 
Około 20 czereśni odkładamy. Pozostałe drylujemy, obsypujemy brązowym cukrem i cynamonem i gotujemy w garnku o grubym dnie, aż  owoce się skarmelizują i lekko rozpadną (około 15minut) -nie powinna się z nich jednak zrobić gładka konfitura.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15minut, aby się lekko podpiekło. Wyjmujemy je, wykładamy na nim nadzienie czereśniowe i pieczemy jeszcze około 10minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy. Gdy będzie już zimne na czereśniową warstwę wykładamy ubitą z cukrem pudrem kremówkę. Na wierzchu układamy całe czereśnie wraz z ogonkami, które na sam koniec lekko posypujemy cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Przepięknie wygląda Twoje ciacho i z pewnością jest obłędne w smaku :) Czas czereśniowy trwa :) ja zapraszam na kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe może przyda Ci się przepis :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to wygląda...poezja! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czereśnie i wiśnie to przepiękne owoce to fotografowania, zawsze wyglądają świetnie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne! Cudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam czereśnie na ciasto, właśnie zjadam ostatnie... No nie potrafię się powstrzymać!
    A Twoje ciacho kusi tak okrutnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, zawsze mam ten sam problem:-) z czeresniami chyba tak juz po prostu jest:-D

      Usuń
  6. Genialnie wygląda! Boskie po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że śliwki węgierki także się sprawdzą, choć odpuściłbym sobie dekorację świeżymi śliwkami na wierzchu - samo nadzienie ze śliwek, a na wierzch kremówka - zdecydowanie wystarczą :-)

      Usuń