Skład (na blaszkę o wymiarach 25x9cm)
- 10 dag ciasteczek owsianych lub innych kruchych np. herbatników
- 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (jest to istotne ponieważ błyskawiczne są rozdrobnione)
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 40 dag białego sera
- 200ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 20 dag świeżych malin
Zaczynamy.
Ciasteczka kruszymy do miski, wsypujemy płatki owsiane błyskawiczne, dodajemy miód i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równamy wierzch i pieczemy w piekarniku przez około 25minut w temp. 180C aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ser mielimy przez maszynkę 2-3 razy (musi być bardzo miałki). Dodajemy do niego cukier puder i mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy ją do sera, całość delikatnie mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy do niej 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, które przed dodaniem do masy studzimy.
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę serową. Wierzch dekorujemy świeżymi malinami.
My podaliśmy ciasto z mrożoną kawą.
właśnie czegoś takiego poszukiwałam :)
OdpowiedzUsuńLekka i pyszna ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała:) Maliny to moje ulubione owoce.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! A tarta- robiłam podobną kiedyś chyba. W każdym razie uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńTo jest tak piękne, że muszę zrobić podobne! :D
OdpowiedzUsuńWspaniała! Boję się tylko, że wyjdzie za rzadka i będę musiała eksperymentować z żelatyną :D
OdpowiedzUsuńMy użyliśmy zwykłego twarożku w kostce, był "zbity" więc po dodaniu kremówki miał idealną konsystencję i nie "popłynął" nam z ciasta :-) ale jeśli twaróg będzie rzadki, może się okazać, że żelatyna się przyda ;-)
Usuń