4/05/2015

4/05/2015

Wiosenne eklery z kremem




Skład.
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g margaryny/masła
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • 250ml śmietany kremówki 30/36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • lukier w kolorze różowym
  • posypka owocowa

Zaczynamy.
Wodę i margarynę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne paski zachowując spore odstępy pomiędzy nimi (ptysie znacznie urosną), ponadto powinna wyjść ich parzysta liczba. Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru). Po upieczeniu studzimy.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Połowę zimnych ciasteczek ptysiowych nadziewamy ubitą kremówką, przykrywamy pozostałą połową. Wierzch smarujemy lukrem i posypujemy posypką owocową.



 






6 komentarzy:

  1. Fajna kulinarna sesja i choć za ciastem ptysiowym nie przepadam,to jednego eklerka,dla przyzwoitości,zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Aż szkoda ich jeść :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, znów w wiosennej konwencji delikatnych i słodkich barw pasteli. Taka słodycz świetnie pasuje do sesji zdjęciowej takich wspaniałości jak eklerki, chociażby. Już ostatnio zachwycałam się zdjęciami - wielki plus za koncept!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam słyszeć tak krzepiące słowa - dziękujemy ;-)

      Usuń
  4. Piękna zdjęcia i ta pastelowa stylizacja! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają. Do tego super stylizacja sesji. Bardzo wiosenna i lekka ;) wypadło bosko!

    OdpowiedzUsuń