4/04/2015

4/04/2015

Wielkanocna, miętowa babka z pistacjami




Skład.
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • pęczek świeżej mięty
  • lukier w kolorze zielonym
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 szklanki łuskanych pistacji


Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną w malakserze miętę, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu lukrujemy zielonym lukrem, a także rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce białą czekoladą. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.


















































15 komentarzy:

  1. Ależ kolory na tych zdjęciach. Wiosna na całego. Czego Tobie, sobie i wszystkim życzę z okazji świąt Wielkanocnych. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to mnie zaskoczyłeś miętowo:) Pysznych i lekkich Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wow, wow! Ale cudne zdjecia. Swietna koszula i spodnie! No i babeczka oczywiscie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna, też lubię i piekę miętowe babki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow,cóż za piękna sesja:)))pastelowo i ślicznie:)Wesołych Świąt Kochani!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! jestem pod wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Facet w kuchni i to jeszcze piekący babkę - bezcenne!
    Świetny pomysł na zdjęcia, wielki plus za kolory, trochę cukierkowo, ale bardzo uroczo (masz świetny odcień spodni :P )
    Ale, skupiając się na babce, pomysł wart zapisania, bo zapowiada się pierwszorzędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna babka :) Ciekawe połączenie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń