Skład.
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 100ml mleka
- pęczek świeżej mięty
- lukier w kolorze zielonym
- 1/3 tabliczki białej czekolady
- 1/3 szklanki łuskanych pistacji
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną w malakserze miętę, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu lukrujemy zielonym lukrem, a także rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce białą czekoladą. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Prezentuje się cudnie:-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia mistrzowskie! :)
OdpowiedzUsuńAleż kolory na tych zdjęciach. Wiosna na całego. Czego Tobie, sobie i wszystkim życzę z okazji świąt Wielkanocnych. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i ... Wesołych! ;-)
UsuńA to mnie zaskoczyłeś miętowo:) Pysznych i lekkich Świąt!:)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńWow, wow, wow! Ale cudne zdjecia. Swietna koszula i spodnie! No i babeczka oczywiscie :)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękujemy ;-)
UsuńŚwietna, też lubię i piekę miętowe babki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka !!!
OdpowiedzUsuńWow,cóż za piękna sesja:)))pastelowo i ślicznie:)Wesołych Świąt Kochani!!!
OdpowiedzUsuńWzajemnie ;-)
UsuńSuper! jestem pod wrażeniem! :)
OdpowiedzUsuńFacet w kuchni i to jeszcze piekący babkę - bezcenne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdjęcia, wielki plus za kolory, trochę cukierkowo, ale bardzo uroczo (masz świetny odcień spodni :P )
Ale, skupiając się na babce, pomysł wart zapisania, bo zapowiada się pierwszorzędnie!
Cudowna babka :) Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl