Skład.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny/masła
- 1 jajko
- 6 jaj
- 1 kg sera białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki siekanych orzechów
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1/2 białej czekolady
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i
posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym
wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i orzechy i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (niewielką część pozostawiamy do dekoracji na wierzch) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy paski z pozostawionego ciasta. Pieczemy około 50minut w temp. 180C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, strużkami polewamy wierzch ciasta. Płatki migdałowe prażymy na patelni na złoty kolor, posypujemy nimi wierzch sernika.
Wygląda niezwykle smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia i pewnie obłędny smak :)
OdpowiedzUsuńDzięki, smak zniewalający - polecamy ;-)
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiby jeden z tradycyjnych, a ja go nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc my też po raz pierwszy sami piekliśmy ;-)
UsuńŚwietne zdjęcia, jadłabym samymi oczami! :)
OdpowiedzUsuńDobry sposób - nie przytyjesz ;-D
UsuńFantastycznie wygląda ten sernik!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Piękne zdjęcia, a sernik niezwykle kuszący :)
OdpowiedzUsuń