4/02/2015

4/02/2015

Wielkanocny sernik krakowski z migdałami





Skład.



Ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
 Masa serowa:


  • 6 jaj
  • 1 kg sera białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 białej czekolady 

Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i orzechy i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (niewielką część pozostawiamy do dekoracji na wierzch) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut.

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy paski z pozostawionego ciasta. Pieczemy około 50minut w temp. 180C. 


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, strużkami polewamy wierzch ciasta. Płatki migdałowe prażymy na patelni na złoty kolor, posypujemy nimi wierzch sernika.



10 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne zdjęcia i pewnie obłędny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby jeden z tradycyjnych, a ja go nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc my też po raz pierwszy sami piekliśmy ;-)

      Usuń
  4. Świetne zdjęcia, jadłabym samymi oczami! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wygląda ten sernik!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia, a sernik niezwykle kuszący :)

    OdpowiedzUsuń