4/08/2015

4/08/2015

Croissanty z szynką, jajkiem i sosem z sera blue







Skład (ilość składników zależy od tego, ile rogalików chcemy przygotować)
  • croissanty
  • sałata (u nas lodowa)
  • szynka
  • pomidor
  • ser pleśniowy typu blue(ok. 100gram)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Ser pleśniowy przekładamy do kubeczka i stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Przygotowujemy jajka sadzone. Masło rozpuszczamy na patelni, wbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy.
Rogaliki kroimy na pół, kładziemy listek sałaty, plasterek szynki i dwa plasterki pomidora, następnie jedno sadzone jajko. Polewamy sosem z sera pleśniowego i przykrywamy drugą połówką rogalika.
 







7 komentarzy:

  1. Niebo w gębie...taka croissantowa kanapka musi świetnie smakować:)na zdjęciach prezentuje się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna, naprawdę! Szczególnie ciekawy posmak całości nadaje sos z sera pleśniowego, także polecamy ;-)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne croissanty, wyborne śniadanie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Eee, już myślałem, że sam piekłeś rogale :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee, ale tyle razy się do tego zabieram, że naprawdę muszę to w końcu uczynić ;-)

      Usuń
    2. Koniecznie, bo to świetna sprawa. Co prawda zajmuję okropnie dużo czasu, ale nie pożałujesz :D

      Usuń