Skład.
- mix sałat z roszponką
- 2 oscypki
- ok. 30 dag wieprzowiny np. łopatki
- marynata: łyżka miodu, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki przyprawy zbójnickiej marki Farmona, sól i pieprz4
- łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/3 szklanki wody
- soku z ½ cytryny
Zaczynamy.
Przygotowujemy marynatę do mięsa poprzez wymieszanie wszystkich składników. Wieprzowinę kroimy na mniejsze części i wkładamy do miseczki z marynatą i odstawiamy na minimum 30minut.
Żurawinę wkładamy do rondelka, podgrzewamy po czym zalewamy ją wrzącą wodą i gotujemy aż nabierze konsystencji sosu, wówczas dolewamy sok z cytryny, mieszamy.
Mix sałat myjemy i wykładamy na talerzyk. Marynowane mięso smażymy na patelni z dwóch stron (przez ok.2-3 minuty z jednej strony). Po usmażeniu kroimy w plastry i układamy na sałacie. Oscypki podsmażamy na patelni (na maśle), kroimy i także układamy na sałacie. Całość obficie polewamy sosem żurawinowym. Sałatkę możemy podawać z grzankami.
Zdjęcia piękne,jakby wyjęte z najlepszych magazynów o tematyce kulinarnej! a sałatka bardzo smacznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńCóż za komplementy, aż się zaczerwieniliśmy ;-) Dziękujemy :-)
Usuńnie jem mięsa i jako niemięzożerca nie powinnam się wypowiadać - ale znam się na jedzeniu i śmiało mogę powiedzieć, że sałatka zmiata z krzesła! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba nam się to określenie ;-) miło nam, że tak uważasz
UsuńNie pogardziłbym talerzem takiej sałatki :D
OdpowiedzUsuńna oscypka z żurawiną zawsze dam się namówić, ale w takim wydaniu to nie trzeba byłoby mnie długo namawiać :D
OdpowiedzUsuń