3/01/2015

3/01/2015

Zakopiańska sałatka z oscypkiem, wieprzowiną i sosem żurawinowym








Skład.

  • mix sałat z roszponką
  • 2 oscypki
  • ok. 30 dag wieprzowiny np. łopatki
  • marynata: łyżka miodu, 5 łyżek sosu sojowego,  2 łyżeczki przyprawy zbójnickiej marki Farmona, sól i pieprz4
  •  łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • soku z ½ cytryny

Zaczynamy.
Przygotowujemy marynatę do mięsa poprzez wymieszanie wszystkich składników. Wieprzowinę kroimy na mniejsze części i wkładamy do miseczki z marynatą i odstawiamy na minimum 30minut.
Żurawinę wkładamy do rondelka, podgrzewamy po czym zalewamy ją wrzącą wodą i gotujemy aż nabierze konsystencji sosu, wówczas dolewamy sok z cytryny, mieszamy.
Mix sałat myjemy i wykładamy na talerzyk. Marynowane mięso smażymy na patelni z dwóch stron (przez ok.2-3 minuty z jednej strony). Po usmażeniu kroimy w plastry i układamy na sałacie. Oscypki podsmażamy na patelni (na maśle), kroimy i także układamy na sałacie. Całość obficie polewamy sosem żurawinowym. Sałatkę możemy podawać z grzankami.











6 komentarzy:

  1. Zdjęcia piękne,jakby wyjęte z najlepszych magazynów o tematyce kulinarnej! a sałatka bardzo smacznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż za komplementy, aż się zaczerwieniliśmy ;-) Dziękujemy :-)

      Usuń
  2. nie jem mięsa i jako niemięzożerca nie powinnam się wypowiadać - ale znam się na jedzeniu i śmiało mogę powiedzieć, że sałatka zmiata z krzesła! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podoba nam się to określenie ;-) miło nam, że tak uważasz

      Usuń
  3. Nie pogardziłbym talerzem takiej sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. na oscypka z żurawiną zawsze dam się namówić, ale w takim wydaniu to nie trzeba byłoby mnie długo namawiać :D

    OdpowiedzUsuń