3/02/2015

3/02/2015

Szybkie, domowe kajzerki śniadaniowe







Skład.
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 szklanka wody

Dodatki
  • jajka ugotowane na twardo
  • rukola
  • awokado
  • sok z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy do miski, rozkruszamy drożdże, sól, cukier,  olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy na wierzchu nożem. Odstawiamy na około 10minut aby wyrosły. Następnie pieczemy w temp. 200C przez 15-20minut (aż nabiorą lekko złotego koloru).

My podawaliśmy nasze bułeczki z pastą z awokado (awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy), rukolą i jajkiem ugotowanym na twardo.




8 komentarzy: