Skład (na około 8 sztuk)
Na
naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- pęczek świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i cukru
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- serek homogenizowany waniliowy
Zaczynamy.
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Do wysokiego naczynia odlewamy 1/2 szklanki mleka, wrzucamy do niego uprzednio posiekany pęczek mięty i całość dokładnie miksujemy blenderem ręcznym.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę,
sól i cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko z miętą i pozostałe mleka, a także i wodę gazowaną. Ciasto
powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy
naleśniki.
Pomarańcze przeznaczone do karmelizacji obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pomarańcze i dodajemy cukier, całość karmelizujemy przez 5minut.
Usmażone naleśniki faszerujemy cząstkami karmelizowanych pomarańczy i serkiem homogenizowanym. Podajemy na ciepło.
Wiosenne i kolorowe! :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie,naleśniki muszą byś pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, to prawda, były pyszne ;-)
UsuńOdjazdowe, koniecznie muszę zrobić takie miętowe naleśniki :D
OdpowiedzUsuńPolecamy :-)!
UsuńOdpływam z zachwytu...za miętą nie przepadam,ale bym się skusiła mimo wszystko:)
OdpowiedzUsuńAguś kulinarnie - zapewniamy, że nie pożałowałabyś tej decyzji ;-)
UsuńUwielbiam zielone naleśniki, a te wyglądają cudnie :D Robiłam już wersję bazyliową i szpinakową, więc miętową też koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOoo bazyliowej wersji my jeszcze nie próbowaliśmy, dzięki za pomysł, na pewno się tu kiedyś pojawi ;-)
UsuńMiętowe? Takich jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecamy: wypróbuj ;-)
UsuńIdealne połączenie! Ja bym się jeszcze skusiła na odrobinę czekolady :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia perfekcyjne!
Czekoladą nie pogardzimy nigdy także czemu nie ;-D
Usuń