2/27/2015

2/27/2015

Miętowe naleśniki z karmelizowaną pomarańczą






Skład (na około 8 sztuk)

Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 2 szklanki mleka
  • ok. 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i cukru
  • 3 pomarańcze 
  • 3 łyżki masła
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • serek homogenizowany waniliowy


Zaczynamy.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do wysokiego naczynia odlewamy 1/2 szklanki mleka, wrzucamy do niego uprzednio posiekany pęczek mięty i całość dokładnie miksujemy blenderem ręcznym.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko z miętą i pozostałe mleka, a także i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.


Pomarańcze przeznaczone do karmelizacji obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pomarańcze i dodajemy cukier, całość karmelizujemy przez 5minut.

Usmażone naleśniki faszerujemy cząstkami karmelizowanych pomarańczy i serkiem homogenizowanym. Podajemy na ciepło.






 

13 komentarzy:

  1. piękne zdjęcie,naleśniki muszą byś pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odjazdowe, koniecznie muszę zrobić takie miętowe naleśniki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpływam z zachwytu...za miętą nie przepadam,ale bym się skusiła mimo wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś kulinarnie - zapewniamy, że nie pożałowałabyś tej decyzji ;-)

      Usuń
  4. Uwielbiam zielone naleśniki, a te wyglądają cudnie :D Robiłam już wersję bazyliową i szpinakową, więc miętową też koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo bazyliowej wersji my jeszcze nie próbowaliśmy, dzięki za pomysł, na pewno się tu kiedyś pojawi ;-)

      Usuń
  5. Miętowe? Takich jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie! Ja bym się jeszcze skusiła na odrobinę czekolady :)
    Zdjęcia perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń