Skład (na około 10-12 placków)
- 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- około 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- filet z kurczaka
- po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko i bułka tarta (do panierowania kurczaka)
- rukola
- pleśniowy ser niebieski
- papryka czerwona
- ok. 2 łyżki oliwy
Zaczynamy.
Jajko,
oliwę, sól pieprz i mieszamy rózgą. Wsypujemy mąkę i sodę, ponownie mieszamy dodając stopniowo jogurt. Odstawiamy na kilka chwil, po czym smażymy placuszki o zbliżonej wielkości.
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy w jajku i bułce tartej po czym smażymy na patelni na złoty kolor.
Rukolę myjemy, wkładamy do miski, dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę i pokruszony ser pleśniowy, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Składamy burgery. Na placek kładziemy sałatkę z rukoli, a także usmażone kawałki kurczaka, przykrywamy kolejnym plackiem, ponownie kładziemy rukolę z dodatkami i kurczaka, wierzch przykrywamy plackiem. Aby "konstrukcja" nam się nie rozpadła możemy nadziać ją na patyczek od szaszłyków.
bardzo mi się podoba połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTakiego burgera każdy zje ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością, przynajmniej my tak właśnie zrobiliśmy;-)
UsuńJaaaka góra pyszności<33
OdpowiedzUsuńNabieram coraz większej ochoty na takiego burgera:)
OdpowiedzUsuńPolecamy i zachęcamy ;-)
UsuńAleż one pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń