3/07/2015

3/07/2015

Potrawka z mięsem mielonym i ziemniakami








Skład:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków 
  • 15 pomidorów suszonych
  • 400ml bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Tymianek suszony
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie 
  • Cukier
  • Pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżka masła 



Zaczynamy.
Mięso mielone smażymy na łyżce masła i przekładamy do garnka. Cebule i paprykę kroimy w kostkę,suszone pomidory w paski, następnie całość podsmażamy na pozostałym maśle i przekładamy do mięsa. Całość zalewamy bulionem i passatą, dodając przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dodając do potrawki liść laurowy, dużą łyżkę tymianku, trzy ziela angielskie,łyżeczkę cukru (wedle uznania), oraz pieprzymy i solimy do smaku. Potrawkę gotujemy na małym ogniu około 20 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze min 20 minut do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości (ten czas może się wydłużyć).  Potrawka powinna być dosyć gęsta.






5 komentarzy:

  1. jak to apetycznie wygląda, a ja przed śniadaniem to mi ślinka cieknie;
    http://magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. no masz, zazwyczaj robię takie potrawki z makaronem, ale że nigdy nie wpadłam na dodanie ziemniaków?:) super obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ;-) my też zazwyczaj z makaronem (tym bardziej, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju pasty), ale tym razem postanowiliśmy zaprzyjaźnić się z ziemniakiem ;-)

      Usuń