Skład:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- 15 pomidorów suszonych
- 400ml bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej
- Tymianek suszony
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Cukier
- Pieprz, sól do smaku
- 2 łyżka masła
Zaczynamy.
Mięso mielone smażymy na łyżce masła i przekładamy do garnka. Cebule i paprykę kroimy w kostkę,suszone pomidory w paski, następnie całość podsmażamy na pozostałym maśle i przekładamy do mięsa. Całość zalewamy bulionem i passatą, dodając przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dodając do potrawki liść laurowy, dużą łyżkę tymianku, trzy ziela angielskie,łyżeczkę cukru (wedle uznania), oraz pieprzymy i solimy do smaku. Potrawkę gotujemy na małym ogniu około 20 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze min 20 minut do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości (ten czas może się wydłużyć). Potrawka powinna być dosyć gęsta.
jak to apetycznie wygląda, a ja przed śniadaniem to mi ślinka cieknie;
OdpowiedzUsuńhttp://magicznakuchnia.blox.pl
no masz, zazwyczaj robię takie potrawki z makaronem, ale że nigdy nie wpadłam na dodanie ziemniaków?:) super obiad!
OdpowiedzUsuńdzięki ;-) my też zazwyczaj z makaronem (tym bardziej, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju pasty), ale tym razem postanowiliśmy zaprzyjaźnić się z ziemniakiem ;-)
UsuńBardzo mi się podoba to danie:)
OdpowiedzUsuńcieszy nas to ;-)
Usuń