Skład.
- 10 dag masła lub margaryny
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)
- 1 mleczna czekolada
- 1 1/2 czekolady deserowej
- około 1/2 opakowania ptasiego mleczka
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku.
Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do
pieczenia,
dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i
pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy w
temp. 190C około 30minut.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch babeczek. Na wierzchu układamy (zanim czekolada stężeje) pokrojone ptasie mleczko.
Wyglądają po prostu meeeeega apetycznie;))
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, ale te zdjęcia kuszące :)
OdpowiedzUsuńWielkie MNIAM! Prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie !
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńO MAMO! Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńByły ;-D
UsuńGenialna dekoracja!!!!!
OdpowiedzUsuńCzekolada w czekoladzie! Idealne :D
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie polewy, które lśnią i kapią z wypieków<3
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy je lubimy ;-)
UsuńPtasie mleczko na babeczkach wygląda naprawdę uroczo :)
OdpowiedzUsuńŁatwy i efektowny sposób na dekorowanie wypieków.
Raj dla podniebienia! :) Pychota
OdpowiedzUsuńWielkie mniam! :)
OdpowiedzUsuńcudowności!
OdpowiedzUsuńJakie słodkie :) Pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńPatrzę... i patrzę... i patrzę... i napatrzeć się nie mogę :) Cudne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńO Boże. Jadłoby się!!
OdpowiedzUsuń:-D
Usuń... i ta polewa...ech...
OdpowiedzUsuń