3/04/2015

3/04/2015

Czekoladowe muffinki z ptasim mleczkiem






Skład.
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 1/2 czekolady deserowej
  • około 1/2 opakowania ptasiego mleczka 
 
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy w temp. 190C około 30minut.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch babeczek. Na wierzchu układamy (zanim czekolada stężeje) pokrojone ptasie mleczko.








21 komentarzy:

  1. Wyglądają po prostu meeeeega apetycznie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, ale te zdjęcia kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie MNIAM! Prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada w czekoladzie! Idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie polewy, które lśnią i kapią z wypieków<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ptasie mleczko na babeczkach wygląda naprawdę uroczo :)
    Łatwy i efektowny sposób na dekorowanie wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie słodkie :) Pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrzę... i patrzę... i patrzę... i napatrzeć się nie mogę :) Cudne!

    OdpowiedzUsuń