Skład.
placuszki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- około 1, 5 szklanki maślanki naturalnej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
lemon curd:
- sok wyciśnięty z 1,5 cytryny i skórka z nich otarta
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- serek homogenizowany waniliowy lub ubita z cukrem pudrem śmietana kremówka
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, sok z cytryny, szczyptę soli i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na teflonowej patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej a suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).
Wszystkie (poza masłem) składniki na lemon curd wkładamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając.Na koniec dodajemy masło, mieszamy rózgą do połączenia składników.
Usmażone placuszki układamy jeden na drugim przekładając je kremem cytrynowym i serkiem (można użyć także bitej śmietany).
Fajnie muszą smakować z cytrynowym akcentem ;)
OdpowiedzUsuńMają swój urok ;-)
UsuńNigdy nie jadłyśmy lemon curd. Szkoda, że cytrusy w deserach często nam przeszkadzają bo pewnie nigdy go nie zrobimy :/
OdpowiedzUsuńLemon curd świetnie komponuje się z deserami i ciastami, może warto się przełamać i spróbować ;-)?
UsuńLemon curd uwielbiam, ale robię tylko z jajek, masła, cukru i oczywiście soku cytrynowego. Mogłabym go samego zajadać z słoika małą łyżeczka:)) Jak się okazuje jest tak uniwersalny że świetnie pasuje również do placuszków:)) Zajadałabym:))
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńPlacuszkomaniacy znów wykombinowali coś fajnego:)
OdpowiedzUsuń:-D yhhhyyyy ;-)
Usuń