2/23/2015

2/23/2015

Pieczone jabłka i domowy karmel






Skład (na 2 porcje)

  • 2 jabłka (najlepiej niezbyt twarde)
  • 1 szklanka granoli orzechowej (przepis tutaj)
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie - kilka orzechów włoskich 


  • 10 dag cukru białego
  • 4 dag masła
  • 60ml kremówki 30 lub 36%


Zaczynamy.
Jabłkom odcinamy "czapeczkę" i wydrążamy ze środka gniazdo nasienne. Przykrywamy czapeczką, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy przez około 15minut (w zależności od tego, jak twarde są jabłka, których użyliśmy).

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak). 
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy. 
Tak przygotowany karmel możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie.

Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika, układamy w miseczce, do której wsypujemy pół szklanki granoli, kładziemy pól serka/jogurtu a całość polewamy sosem karmelowym. Można także dodać kilka orzechów włoskich.










6 komentarzy:

  1. Zapiekane jabłka nie są moimi ulubionymi,ale cała reszta bardzo by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo przede wszystkim o smak jabłek tu chodzi ;-)

      Usuń
  2. Mmmm...rozmarzylam sie :) Wygladaja oblednie. A za karmel dalabym sie pokroic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmmmmmm.... nic dodać nic ująć :P Pieczone jabłka z takimi dodatkami mogłybyśmy jeść "kilogramami" :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z najlepszych deserów :)

    OdpowiedzUsuń