Placki z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu dzień wcześniej.
Skład.
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zaczynamy.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez maszynkę lub praskę.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i pieprzu i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 3 rulony, każdy kroimy na plasterki, które rozpłaszczamy tworząc placki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obydwu stron.
Placki świetnie smakują same, ale możemy je także podawać np. z kwaśną śmietaną.
Pyszne są,znam bardzo podobne.W zasadzie każdy doatek jest do nich mile widziany-sos czy surówka,ze wszystkim smakują idealnie:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają, tak delikatnie!: ))
OdpowiedzUsuń