1/02/2015

1/02/2015

Placki z gotowanych ziemniaków





Placki z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu dzień wcześniej.


Skład.
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia




Zaczynamy.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez maszynkę lub praskę.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i pieprzu i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 3 rulony, każdy kroimy na plasterki, które rozpłaszczamy tworząc placki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obydwu stron.
Placki świetnie smakują same, ale możemy je także podawać np. z kwaśną śmietaną.














2 komentarze:

  1. Pyszne są,znam bardzo podobne.W zasadzie każdy doatek jest do nich mile widziany-sos czy surówka,ze wszystkim smakują idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wyglądają, tak delikatnie!: ))

    OdpowiedzUsuń