Skład (na około 8 sztuk)
Na
naleśniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Na farsz:
- ok. 20 dag pieczarek
- ok. 16 plasterków kindziuka
- ok. 8 plasterków sera żółtego
- 1 por
- 3 łyżki chrzanu
Na sos:
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy.
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę,
sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto
powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy
naleśniki.
Na usmażone naleśniki wykładamy łyżkę sosu, podpieczone i pokrojone w paski pieczarki, plasterek kindziuka, bardzo drobno pokrojonego pora, plasterek sera żółtego, ponownie plasterek kindziuka i niecałą łyżeczkę chrzanu. Naleśnika zwijamy w kopertę i podsmażamy na lekko posmarowanej olejem patelni (tak aby się podgrzały, a ser wewnątrz rozpuścił). Przed podaniem możemy udekorować je jogurtem naturalnym i natką pietruszki.
Bardzo podoba mi się farsz, to musi być ciekawe połączenie smakowe; )
OdpowiedzUsuńZgadza się :-) szczególnie fajnego charakteru nadaje tu dodatek chrzanu
UsuńOrkiszowa pełnoziarnista tak,czy raczej nie? fajny pomysł i foty mega:)
OdpowiedzUsuńU nas orkiszowa typ 700, ale pełnoziarnista też się na pewno sprawdzi ;-)
Usuń