12/31/2014

12/31/2014

Ananas w cieście z białą czekoladą







Skład.
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • łyżka cukru wanilinowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • puszka ananasów
  • olej do smażenia
  • 1/2 tabliczki białej czekolady 

Zaczynamy.
Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy na papierowym ręczniku.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy. Do masy dodajemy następnie tyle jogurtu naturalnego aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie powinno być zbyt rzadkie!).
Krążki ananasa maczamy w cieście, a następnie smażymy na patelni z minimalną ilością oleju na złoty kolor, z obydwu stron.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/lub w mikrofalówce i cienkimi strużkami polewamy usmażone ananasy.






6 komentarzy:

  1. Jaka misterna czekoladowa pajęczynka:)
    Szczęśliwego Nowego Roku i wspaniałych kulinarnych inspiracji!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. i ta biała czekolada, kusząca propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za rozpusta! Wygląda zjawiskowo :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Istny obłęd ! Foodporn jednym słowem :) Szczęśliwego Nowego Roku :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Poproszę o jeden plasterek z podwójną porcją czekolady :D

    OdpowiedzUsuń