12/23/2014

12/23/2014

Piernikowe placuszki








Skład.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • pół opakowania przyprawy do piernika (około 2 łyżek)

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli, przyprawę do piernika i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut.
Smażymy na teflonowej  patelni z dwóch stron (najlepiej a suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).

Placuszki można podawać z ulubionymi dodatkami (owocami, śmietaną itp.).












10 komentarzy:

  1. góra przepysznych placków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wesołych,spokojnych Świąt,wspaniałych prezentów i miłego rodzinnego nastroju podczas Wigilii!

      Usuń
    2. Dziękujemy i również życzymy pogodnych i radosnych Świąt! :-)

      Usuń
  3. Szalejecie z tymi placuszkami, oj szalejecie... Chyba sie do Was wprowadze ;)

    Spokojnych, radosnych i rodzinnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na wigilijny poranek! :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń