12/22/2014

12/22/2014

Świąteczna rolada z indyka




Skład.
  • 1 sztuka (około 1,2 kg piersi z indyka)
  • 25 dag drobno mielonej piersi z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 100ml koniaku (lub innego alkoholu)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy.
Rodzynki zalewamy alkoholem i marynujemy je około 1 godziny.
Szalotkę dusimy w 2 dag masła i dodajemy posiekany drobno czosnek, a następne bardzo drobno posiekane pieczarki i dalej dusimy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość podsmażamy dodając mielone mięso z kurczaka i odsączone rodzynki.
Filety z indyka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładamy na nią przygotowany farsz i rolujemy. Obwiązujemy roladkę sznurkiem, smarujemy ją olejem i pozostałym masłem, a następnie wkładamy do piekarnika cały czas podlewając ją, dla uzyskania złocistego koloru.
Natkę pietruszki siekamy i wysypujemy na talerz, na który wykładamy upieczoną roladę.
Przed podaniem roladę polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.


2 komentarze: