Skład.
- 1 sztuka (około 1,2 kg piersi z indyka)
- 25 dag drobno mielonej piersi z kurczaka
- 1 kg pieczarek
- 5 dag rodzynek
- 5 dag pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 5 dag masła
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 100ml koniaku (lub innego alkoholu)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy.
Rodzynki zalewamy alkoholem i marynujemy je około 1 godziny.
Szalotkę dusimy w 2 dag masła i dodajemy posiekany drobno czosnek, a następne bardzo drobno posiekane pieczarki i dalej dusimy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość podsmażamy dodając mielone mięso z kurczaka i odsączone rodzynki.
Filety z indyka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładamy na nią przygotowany farsz i rolujemy. Obwiązujemy roladkę sznurkiem, smarujemy ją olejem i pozostałym masłem, a następnie wkładamy do piekarnika cały czas podlewając ją, dla uzyskania złocistego koloru.
Natkę pietruszki siekamy i wysypujemy na talerz, na który wykładamy upieczoną roladę.
Przed podaniem roladę polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.
Smaczna i podana w pięknej oprawie:)
OdpowiedzUsuńMiło nam to słyszeć ;-)
Usuń