12/21/2014

12/21/2014

Makowiec tradycyjny







Skład.
Na ciasto drożdżowe:

  • 60 dag mąki
  • 1 pełna szklanka mleka (250ml) 
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 5 łyżek białego cukru    
Na masę makową:
  • 40 dag maku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży świeżych
  • opcjonalnie mogą być rodzynki, orzechy

Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy. Odlewamy kilka łyżek, kruszymy do nich drożdże, dodajemy łyżkę cukru białego i mąki, rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem aby rozczyn wyrósł.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier biały, pozostałe ciepłe mleko a także wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dłonią. Na koniec dodajemy stopione i przestudzone masło.
Zagniatamy elastyczne ciasto (wychodzi niezbyt gęste). Gdy ciasto będzie już "odchodziło" od rąk i miski posypujemy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mak moczymy, mielimy przez maszynkę 2-3 razy. Do tak przygotowanego maku dodajemy cukier, żółtka, kruszymy drożdże i dodajemy ubite białka (ewentualnie bakalie). Całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na stolnicy (będzie ono dość rzadkie, można podsypywać spore ilości mąki), nakładamy mak i zwijamy rulon. Wkładamy go do blaszki keksówki, odstawiamy na 5 minut, aby podrósł. Przed upieczeniem wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy przez około 40minut (aż do uzyskania brąowego koloru, jeśli nie jesteśmy pewni czy makowiec już się upiekł, warto użyć drewnianego z patyczka :-)).




10 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowe przepisy, zresztą uwielbiam mak w każdej postaci; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało makowcem,mmm...ale cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma swiat bez makowca! Koniecznie z duuuuza iloscia maku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mało maku jak dla mnie :P bo mak uwielbiam i mógłbym jeść go samego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia, ale dla mnie za mało maku :)

    OdpowiedzUsuń