Skład.
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Na farsz:
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- kilka plasterków szynki
- ananas z puszki w plastrach
- mozzarella
- pomidor
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.
Przecier pomidorowy i ketchup mieszamy ze sobą. Usmażone naleśniki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na środku każdego z nich kolejno: plasterek szynki, plasterek ananasa i mozzarelli, a także plasterek pomidora, składamy kwadratową sakiewkę. Przygotowane w ten sposób naleśniki odsmażamy na delikatnie posmarowanej olejem patelni przez kilka chwil z obydwu stron, tak aby mozzarella się rozpuściła.
Gotowe naleśniki podajemy z jogurtem naturalnym/ sosem czosnkowym i pikantnym sosem (u nas paprykowy). Dekorujemy natką pietruszki.
Jeszcze o takiej wersji nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńTo nasza autorska ;-)
Usuńciekawy pomysł, bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńRobie podobne tylko zamiast sosu pomidorowego daje do srodka czosnkowy, pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńMy czosnkowy na wierzch, a do środka pomidorowy - na bogato ;-D
UsuńTakiej wersji naleśników jeszcze nie miałyśmy okazjo próbować :) Jednak ananas z puszki nas nie przekonuje :/ świeży pewnie też by się sprawdził :)
OdpowiedzUsuńNa pewno także by się sprawdził, jednak z dostępnością świeżego ananasa bywa różnie...
UsuńWyglądają pysznie! Muszę zrobić tylko, że wersji wegetariańskiej z szyneczką sojową :)
OdpowiedzUsuńTaka wersja brzmi bardzo kusząco, sami chętnie kiedyś przy okazji wypróbujemy :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na naleśniki, zresztą już sam widok przyprawia o burczenie w brzuchu: ))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńPolecamy ;-)
UsuńRewelacyjne naleśniki. Świetny pomysł :-) wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńrozpusta smakowa :)
OdpowiedzUsuńWoW! przepysznie:)
OdpowiedzUsuńIle robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńCzy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
Przygotowanie takich naleśników to około 30 minut, dla niewprawionego kucharza może to być jednak troszkę dłużej.
UsuńGeneralnie przepis jest łatwy, jedyna trudność polega na przygotowaniu ciasta o odpowiedniej gęstości tak, aby łatwo smażyło się naleśniki. Nie musisz stosować się dokładnie do receptury ciasta naleśnikowego podanej prze nas, możesz dodać trochę mniej/lub więcej płynu. I tak: jeśli lubisz grubsze naleśniki możesz przygotować nieco gęstsze ciasto, jeśli wolisz cieniutkie - ciasto powinno być rzadkie.
Nasza rada: po wymieszaniu wszystkich składników na ciasto koniecznie daj mu kilka chwil, aby "odpoczęło" (około 10-15minut) zanim zaczniesz smażyć naleśniki.
No i przyda się dobra, nie przywierająca patelnia - to w zasadzie połowa sukcesu, szczególnie jeśli nie masz wprawy w smażeniu.
Tak więc powodzenia :-)