12/19/2014

12/19/2014

Czekoladowo-orzechowe torciki z choinką i blender SENCOR


 


Dzisiejszy wpis będzie dość nietypowy. Oprócz świątecznej inspiracji kulinarnej chcielibyśmy bowiem zaprezentować Wam propozycję na świąteczny prezent :-) Przed Wami blender wielofunkcyjny marki SENCOR. To doskonałe urządzenie pozwala nie tylko na tradycyjne blendowanie, dzięki specjalnym końcówkom i pojemnikom umożliwia także szybkie i łatwe siekanie i ubijanie. Więcej informacji o produkcie znajdziecie w linku.

Poniżej przedstawiamy przepis na czekoladowo-orzechowe torciki, które przygotowaliśmy przy pomocy naszego nowego przyjaciela ;-) Zapraszamy!












Skład (na 3 torciki)
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

Krem:
  • 1szklanka mleka
  • 1/2 opakowania budyniu o smaku czekoladowym
  • 1 łyżka cukru (jeśli budyń nie zawiera cukru)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dekoracja:
  • 1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (zaw. ok. 70% kakao)

Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Ubijamy białka (użyliśmy końcówki do ubijania) na koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
Orzechy laskowe wsypujemy do pojemnika do krojenia i siekamy.
Białka mieszamy z wyrośniętymi żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy posiekane orzechy laskowe. Całość delikatnie mieszamy, wylewamy na szeroką blachę (my użyliśmy blaszki/półki z piekarnika, chodzi o to by miała ona jak największą powierzchnię). Ciasto pieczemy około 20minut w temp. 180C.
Po wyjęciu studzimy i wycinamy szeroką szklanką 9 kółek.
WSKAZÓWKA: pozostałe skrawki biszkoptu możemy zasuszyć i użyć ich w przyszłości jako spód do deseru. 

Przygotowujemy krem. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło i blendujemy całość standardową końcówką blendera.

Składamy torciki z trzech warstw biszkoptu, przekładając je naprzemiennie masą czekoladową. Wierzch i boki torcików polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej (lub mikrofali) czekoladą mleczną.
Czekoladę gorzką także rozpuszczamy, przelewamy ją do tutki wykonanej z papieru do pieczenia i na papierze do pieczenia wyciskamy 6-ramienne gwiazdki (powinno powstać 3 komplety gwiazdek, po 4-5 sztuk w każdym komplecie o stopniowanej wielkości). Aby łatwiej było nam narysować czekoladą gwiazdki najlepiej narysować sobie wcześniej na papierze ołówkiem 3 komplety kółek o różnej wielkości a następnie wypełnić je czekoladą tak, aby powstały gwiazdki.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki, aby stężały. Następnie delikatnie zdejmujemy je z papieru i łączymy ze sobą za pomocą czekolady, układając od największej do najmniejszej tak, aby powstała choinka.
Tak przygotowaną choinkę ustawiamy na środek każdego torciku. Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Mistrzowskie wykonanie:)torciki są tak urocze,że chętnie postawiłabym je na półce,jako gadżet,szkoda byłoby mi je zjeść:)a i blender niczego sobie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przeuroczo i na pewno są przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! To nie choinki tylko szyszki! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wyglądają te torciki, jak z najlepszej cukierni :) Cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń