11/14/2014

11/14/2014

Placki z mrożonego szpinaku z granatem






Skład.
  • 15 dag mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/3 kostki "luźnego" twarogu (około 8 dag)
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • 1 owoc granatu

Zaczynamy.
Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy aż wyparuje z niego cała woda. Zdejmujemy z patelni, wykładamy na deskę i rozdrabniamy go nożem.
Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, a także twaróg i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, ponownie mieszamy.
Placuszki smażymy na teflonowej patelni, na minimalnej ilości oleju. Po usmażeniu układamy je jeden na drugim. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany, posypujemy pestkami granatu.




 




9 komentarzy: