11/16/2014

11/16/2014

Cynamonowo-orzechowe ciasto odrywane

 






 

Skład.
  • 60 dag mąki
  • 1 pełna szklanka mleka (250ml) 
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 5 łyżek białego cukru    


  • 70g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych

Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy. Odlewamy kilka łyżek, kruszymy do nich drożdże, dodajemy łyżkę cukru białego i mąki, rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem aby rozczyn wyrósł.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier biały, pozostałe ciepłe mleko a także wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dłonią. Na koniec dodajemy stopione i przestudzone masło.
Zagniatamy elastyczne ciasto (wychodzi niezbyt gęste). Gdy ciasto będzie już "odchodziło" od rąk i miski posypujemy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie dodajemy do niego cukier brązowy i orzechy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x20cm. Całość smarujemy nadzieniem orzechowym. Następnie placek kroimy na 3 pasy równej szerokości (ok 10cm). Układamy powstałe pasy jeden na drugim. Następnie znów kroimy je na mniejsze kawałki (o szerokości formy keksówki jaką posiadamy) i układamy je w formie tak, aby na przemian znajdowało się ciasto i nadzienie.
Ciasto w keksówce odkładamy na kilkanaście minut aby podrosło. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut. 


 




W orzechowym raju 3

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. My także :-) są idealne na listopadową chandrę ;-)

      Usuń
    2. Ja co prawda chandry nie mam ale zjadlabym takie ciacho z wielka przyjemnoscia ;)

      Usuń
  2. Wyborne! oderwałabym chętnie kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam taki zrobić ale boję się, że mi nie wyjdzie! Śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać, przepis sprawdzony, w dodatku bardzo łatwy - zaręczamy, że na pewno się uda, także do dzieła! :-)

      Usuń
  4. Cudo! Szkoda tyko, że nie można go oderwać wprost ze zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musiało być dobre... Uwielbiam ten typ ciasta, a z orzechami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie drożdżowe to jest to co lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń