Skład.
- 60 dag mąki
- 1 pełna szklanka mleka (250ml)
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki masła
- 2 jaja
- 5 łyżek białego cukru
- 70g masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy. Odlewamy kilka łyżek, kruszymy do nich drożdże, dodajemy łyżkę cukru białego i mąki, rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem aby rozczyn wyrósł.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier biały, pozostałe ciepłe mleko a także wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dłonią. Na koniec dodajemy stopione i przestudzone masło.
Zagniatamy elastyczne ciasto (wychodzi niezbyt gęste). Gdy ciasto będzie już "odchodziło" od rąk i miski posypujemy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie dodajemy do niego cukier brązowy i orzechy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x20cm. Całość smarujemy nadzieniem orzechowym. Następnie placek kroimy na 3 pasy równej szerokości (ok 10cm). Układamy powstałe pasy jeden na drugim. Następnie znów kroimy je na mniejsze kawałki (o szerokości formy keksówki jaką posiadamy) i układamy je w formie tak, aby na przemian znajdowało się ciasto i nadzienie.
Ciasto w keksówce odkładamy na kilkanaście minut aby podrosło. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie odrywańce:)
OdpowiedzUsuńMy także :-) są idealne na listopadową chandrę ;-)
UsuńJa co prawda chandry nie mam ale zjadlabym takie ciacho z wielka przyjemnoscia ;)
Usuńmusi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze na świecie<3
OdpowiedzUsuńWyborne! oderwałabym chętnie kawałek:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam taki zrobić ale boję się, że mi nie wyjdzie! Śliczny :)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego bać, przepis sprawdzony, w dodatku bardzo łatwy - zaręczamy, że na pewno się uda, także do dzieła! :-)
UsuńCudo! Szkoda tyko, że nie można go oderwać wprost ze zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być dobre... Uwielbiam ten typ ciasta, a z orzechami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńFenomenalne! :D
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe to jest to co lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuń