Skład.
- 10 dag masła lub margaryny
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 4 kopiaste łyżki dżemu o smaku pomarańczowym
- 1 mleczna czekolada
- 1/2 białej czekolady
- 1 pomarańcza
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku.
Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,
dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w
temp. 190C około 45minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleczną polewamy cały wierzch ciasta, z białej robimy napis (my w tym celu użyliśmy patyczka do szaszłyków - maczaliśmy go w białej czekoladzie i robiliśmy napis; istotne aby ciasto było jeszcze lekko ciepłe - wówczas polewa nie twardnieje i można z łatwością wykonać napis, bądź go skorygować).
Pomarańczę kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze części, układamy na brzegach ciasta.
murzynka w każdej postaci chętnie szamam:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się efekt dekoracyjny w foremce, jestem tradycjonalistką jeśli chodzi o "murzynka" i nie wyobrażam sobie innego smaku niż czekoladowy, bo to wtedy już nie murzynek tylko "orange cake" a nawet "chocolate orange cake":)) pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńWow!!! ale narobiliście mi smaku:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie udekorowany: )
OdpowiedzUsuńNo popatrz, ja też robiłem ciasto pomarańczowe jakiś czas temu, ale czeka jeszcze w kolejce do publikacji :D
OdpowiedzUsuń