10/08/2014

10/08/2014

Zapiekanka z cukinią






Skład (na dwie porcje)
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 25 dag tartego sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii

Zaczynamy.
Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (około 10minut). Po obgotowaniu je również kroimy w plasterki. Warzywa układamy w kokilkach, układając je naprzemiennie (plasterek cukinii-pomidora- ziemniaka). Oliwę mieszamy z ziołami i posiekanymi listkami bazylii, skrapiamy nią warzywa, które następnie wstawiamy do piekarnika na 15minut (aby zmiękły). Gdy będą już prawie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy tartym serem żółtym, ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 5minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz