10/06/2014

10/06/2014

"Panna Cotta" z koziego sera, z orzeszkami Felix




Skład (na jedną porcję)
  • 2 papryki
  • 30 g orzechów ziemnych Felix
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 100g sera koziego
  • bazylia suszona
  • kilka listków bazylii lub sałaty

Przygotowanie: 

Papryki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i wyciskamy na nie po ząbku czosnku. Następnie owijamy je szczelnie sreberkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny (można również ugotować je na parze, aczkolwiek polecamy piekarnik). Kontrolujemy pieczenie, jeżeli papryka wcześniej będzie bardzo miękka wyjmujemy ją i pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli po pół godziny będzie twarda, pieczemy proporcjonalnie kilka minut dłużej. W czasie pieczenia prażymy orzeszki na patelni, (jeżeli ktoś nie lubi, można pozostać przy nieprażonych) aż się zrumienią, następnie rozdrabniamy je na drobną posypkę. Po upieczeniu papryki i jej ostygnięciu, oczyszczamy ją z nasion i skórki krojąc na jak największe plastry. Przygotowujemy filiżankę, smarujemy ją oliwą i wypełniamy w następujący sposób:
Papryka, suszona bazylia, ser kozi, warstwa prażonych orzeszków, i tak kolejno do uzupełniania całej filiżanki. Panna cotte wykładamy na rozsypane orzeszki z dodatkiem bazylii, lub mieszanką sałat skropionych oliwą.

 

 
 






Popołudnie z Felixem

9 komentarzy: