Skład.
- 250g serka mascarpone
- 1 mały brokuł
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 400g piersi z kurczaka
- około 100ml bulionu drobiowego
- 400g makaronu penne
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Zaczynamy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (w zależności od wielkości różyczek). Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość podsmażamy. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion i dusimy przez 4-5minut. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone, solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przesypujemy na patelnię, na której znajduje się sos z kurczakiem. Do całości dorzucamy rozdrobnione różyczki brokuła, a także posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy nie zdejmując patelni z palnika. Penne podajemy na gorąco, bardzo dobrze smakuje posypane tartym serem typu Grana Padano.
Jest pysznie:)znam podobny sos:)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo proste i z pewnością niektórym dobrze znane, ale klasyka zawsze smakuje najlepiej ;-)
UsuńIście wiosenne. Chyba próbujesz zwalczyć jesienną aurę? Lubie takie inspiracje może i ja rozgonię chmury:)
OdpowiedzUsuńHaha, dokładnie tak :-) wiosna na talerzu pomimo tego, że za oknem jesień ;-)
Usuń