Skład
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru brązowego (można użyć też białego)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów (my użyliśmy laskowych, ale mogą być inne, np. włoskie)
- 2 gruszki
Zaczynamy.
Roztrzepujemy trzepaczką jogurt z jajkami, cukrem i oliwą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a także cynamon. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy, a także obrane i pokrojone w małe kawałki gruszki. Placuszki smażymy na teflonowej patelni, na śladowej ilości oleju.
Widzę, że cynamon rządzi na tym blogu :D Tak trzymać :) Przepisy wspaniałe a zdjęcia.....nic tylko zazdrościć :)
OdpowiedzUsuńHaha, cóż zrobić - uwielbiamy cynamon ;-) tym bardziej o tej porze roku, kiedy można go połączyć z jesiennymi dodatkami :-)
UsuńJestem oczarowana! Świetny stosik :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło :-)
UsuńAleż apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie mogłabym dziś mieć! I jutro i w sumie...codziennie :D
OdpowiedzUsuńświetne placuszki! z chęcią zjadłabym wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :) Od razu zapisałam przepis! !
OdpowiedzUsuńBardzo miło nam to słyszeć ;-)
UsuńTak pysznie, tak zachęcająco! Mniam! :D
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają fantastycznie :) rewelacyjne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńJabłka w cieście są mi znane,ale gruszki nie więc tym bardziej powinnam spróbować:)
OdpowiedzUsuń