10/18/2014

10/18/2014

Rogaliki z camembertem i dżemem wiśniowym











Skład (na około 10 rogalików)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie camemberta
  • dżem wiśniowy
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania rogalików)
  • 3 łyżeczki czarnuszki


Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt podłużnego, owalnego pasa, nakładamy na niego plasterek camemberta i łyżeczkę dżemu wiśniowego Łowicz, zwijamy formując rogalik.Układamy na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).














Dżem dobry, pobudka

8 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia, nie można oderwać od nich oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśniowy z tej firmy jest najlepszy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, jest pyyyycha :-) nie za słodki, nie za kwaśny - idealny ;-)

      Usuń
  3. Cudowne połączenie, muszę koniecznie zrobić takie rogaliki :)
    Budzik jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawo za całokształt smakowo-fotograficzny:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę jutro takie na śniadanie! Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń