Skład (na około 10 rogalików)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- opakowanie camemberta
- dżem wiśniowy
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania rogalików)
- 3 łyżeczki czarnuszki
Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt podłużnego, owalnego pasa, nakładamy na niego plasterek camemberta i łyżeczkę dżemu wiśniowego Łowicz, zwijamy formując rogalik.Układamy na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Przepiękne zdjęcia, nie można oderwać od nich oczu :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło to słyszeć, dziękujemy :-)
UsuńWiśniowy z tej firmy jest najlepszy! :D
OdpowiedzUsuńFakt, jest pyyyycha :-) nie za słodki, nie za kwaśny - idealny ;-)
UsuńCudowne połączenie, muszę koniecznie zrobić takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńBudzik jest świetny :)
Brawo za całokształt smakowo-fotograficzny:)))
OdpowiedzUsuń:-) dziękujemy ;-)
UsuńPoproszę jutro takie na śniadanie! Pycha! :D
OdpowiedzUsuń