Skład.
- 20 dag mąki pszennej
- około 150 ml mleka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże garści liści szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta (około ½ łyżeczki) soli, pieprzu, bazylii i oregano
Zaczynamy.
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Do miski przesiewamy mąkę
wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej jajko, mleko i mieszamy
trzepaczką. Następnie dodajemy do masy przeciśnięty przez praskę czosnek,
pokrojone suszone pomidory, oliwki i szpinak. Całość dokładnie mieszamy. Na
koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także bazylią i oregano.
Ponownie mieszamy.
Placuszki smażymy na patelni, z obu stron na złoty kolor (na
minimalnej ilości oleju).
Jak PODAWAĆ?
Placuszki można podawać z kwaśną śmietanką (18%), lub
ulubioną sałatką/ surówką.
Ależ piękne.mniam..
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają :-)
UsuńPo pierwsze to śliczne foty,a po drugie to porywam Ci jednego placuszka:)
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielimy, wystarczy dla wszystkich :-)
UsuńZjadam je oczami, są przepiękne a smaka mi takiego narobiły Mniam. Na pewno przepis wypróbuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zachęcamy do wypróbowania :-)
Usuń