8/20/2014

8/20/2014

Orkiszowe pancakes z borówkami






Skład.

  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 400 ml jogurtu naturalnego (około 2 szklanki)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy rózgą z jogurtem, cukrem trzcinowym, olejem i szczyptą soli. Następnie dodajemy do masy przesiane przez sito mąki, a także sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Na koniec wsypujemy borówki, mieszamy. 
Placuszki smażymy na teflonowej patelni (najlepiej na suchej, lub z minimalną ilością oleju).


Jak PODAWAĆ?
Usmażone pancakes podajemy ze świeżymi borówkami, bardzo smaczne są także polane miodem.





9 komentarzy:

  1. piękne te placuszki! tak fantastycznie podane :) i zdjęcia świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pysznie i tak pięknie wykadrowane. Ach, tylko siedzieć i patrzeć ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te placuszki :) Twoje bardzo apetyczne i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też je uwielbiamy, zwłaszcza z borówkami ;-) Dziękujemy :-)

      Usuń
  4. Wyglądają rewelacyjne, chyba skuszę się w weekend na wypróbowanie przepisu:)

    OdpowiedzUsuń