Skład:
- 0,5 kg gotowego mięsa wieprzowo-wołowego typu kebab
- 6 pit
- 200ml jogurtu greckiego
- 1 sałata lodowa
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- przyprawa śródziemnomorska (http://sklep.farmona.pl/586-3785-thickbox/przyprawy-ziolowe-przyprawa-srodziemnomorska.jpg)
- 1 łyżka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść papryczek chili
- 1 łyżeczka octu
Zaczynamy.
Paprykę, pomidory i ogórek, kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na kawałki i przekładamy ją do miski zalewając 3 łyżkami oliwy i dwiema
łyżkami przyprawy śródziemnomorskiej. Całość mieszamy.
Do jogurtu wyciskamy 3
ząbki czosnku, mieszamy.
Z ¾ papryczek chili
usuwamy pestki i miksujemy je w blenderze, pozostałą paprykę kroimy na drobne
kawałki razem z 3 ząbkami czosnku. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 100ml
wody, i gotujemy 5 minut. Następnie wlewamy ocet i wsypujemy 1 łyżkę cukru,
całość mieszamy. Do wrzącej masy wlewamy wcześniej rozmieszaną mąkę z 50ml
wody. Wlewamy stopniowo i zagęszczamy sos według uznania.
Pitę lekko skrapiamy wodą, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 5 minut. Mięso podgrzewamy w piekarniku, lub w mikrofali.Podpieczoną pitę faszerujemy mięsem, sałatką i sosami.
Ale piękne zdjęcia tu masz!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWszystko zachwyca-i kebab i zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńHehe, dziękujemy :-)
Usuń