8/26/2014

8/26/2014

Kebab w picie




Skład:



Zaczynamy.
Paprykę, pomidory i ogórek, kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na kawałki i przekładamy ją do miski zalewając 3 łyżkami oliwy i dwiema łyżkami przyprawy śródziemnomorskiej. Całość mieszamy. 
Do jogurtu wyciskamy 3 ząbki czosnku, mieszamy.  
Z ¾ papryczek chili usuwamy pestki i miksujemy je w blenderze, pozostałą paprykę kroimy na drobne kawałki razem z 3 ząbkami czosnku. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 100ml wody, i gotujemy 5 minut. Następnie wlewamy ocet i wsypujemy 1 łyżkę cukru, całość mieszamy. Do wrzącej masy wlewamy wcześniej rozmieszaną mąkę z 50ml wody. Wlewamy stopniowo i zagęszczamy sos według uznania.
Pitę lekko skrapiamy wodą, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Mięso podgrzewamy w piekarniku, lub w mikrofali.Podpieczoną pitę faszerujemy mięsem, sałatką i sosami.







4 komentarze: