7/28/2014

7/28/2014

Hreimeh-ryba po Marokańsku




Skład.
·         1 świeża morska ryba (zamiennie można użyć filetów)
·         3 łyżki oliwy
·         garść posiekanej natki pietruszki
·         1 cebula
·         1 żółta papryka
·         1 czerwona papryka
·         6 ząbków czosnku
·         200ml przecieru pomidorowego
·         2 łyżki soku z cytryny
·         1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminu
·         1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
·         100 ml wody
·         sól
·         pieprz

Zaczynamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię, pokrojoną w cienkie paski paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: słodką paprykę, kmin, kolendrę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Rybę delikatnie nacinamy i układamy w gotującym się sosie. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i plastry cytryny. Gdy sos zgęstnieje dodajemy wodę, i ponownie redukujemy. Ryba musi sie gotować około 25 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.

2 komentarze:

  1. wygląda wyśmienicie zapisuje sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) koniecznie wypróbuj, nie pożałujesz :-)

      Usuń