Skład.
·
1 świeża morska ryba (zamiennie można użyć filetów)
·
3 łyżki oliwy
·
garść posiekanej natki pietruszki
·
1 cebula
·
1 żółta papryka
·
1 czerwona papryka
·
6 ząbków czosnku
·
200ml przecieru pomidorowego
·
2 łyżki soku z cytryny
·
1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka
zmielonego kminu
·
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
·
100 ml wody
·
sól
·
pieprz
Zaczynamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w
piórka cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię, pokrojoną w cienkie paski
paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy:
słodką paprykę, kmin, kolendrę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i doprowadzamy
do wrzenia. Rybę delikatnie nacinamy i układamy w gotującym się sosie. W
trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i plastry cytryny. Gdy sos zgęstnieje
dodajemy wodę, i ponownie redukujemy. Ryba musi sie gotować około 25 minut. Na
koniec dodajemy natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.
wygląda wyśmienicie zapisuje sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńDzięki :-) koniecznie wypróbuj, nie pożałujesz :-)
Usuń