Skład (na dwie porcje)
-
1 szklanka ryżu
-
około 3,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka kosteczek czekolady deserowej
- 2 łyżki smażonych jabłek (my użyliśmy takich ze słoika)
Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy szklanką mleka i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Uzupełniamy mleko systematycznie i gotujemy ryż tak długo aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon.
Gotowy ryż wykładamy do miseczek. Na gorący ryż kładziemy kostki czekolady, do drugiej miseczki - jabłka. Możemy udekorować cząstkami jabłek, laseczkami cynamonu itp.
świetne na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńniegdyś mój ulubiony deser! ale jednak najlepsze 'belriso' to te domowe! obie wersje kuszące :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) my też najbardziej lubimy to domowe :-)
UsuńDawno już takiego nie jadłam... Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńSwego czasu uwielbiałam berliso, jednak teraz wole zrobić domowe; ))
OdpowiedzUsuńw pełni się z Tobą zgadzamy :-)
Usuń