Skład.
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 50g masła
- 1 ser camembert (4 plastry)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 1 pęczek mięty
- oliwa
Zaczynamy.
Pierś myjemy i usuwamy błony, następnie nacinamy ją robiąc
kieszonki. Nacinamy dość głęboko, ponieważ tam będzie się znajdował farsz.
Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy ją na patelni, następnie wlewamy koncentrat
pomidorowy oraz przecier. Sos redukujemy,solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy drobno posiekaną miętę. Następnie
faszerujemy piersi przygotowanym sosem, wkładamy po dwa trójkąty sera oraz pokrojone
na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie
związujemy pierś, aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął (pomoc w linku obok http://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki).
Gotowe rolady marynujemy w 50ml oliwy, 2 łyżkach miodu i 4 łyżkach musztardy przez około
20 minut. Po tym czasie wstawiamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 30 minut. Pieczemy pod przykryciem 20 minut, a na ostatnie 10 odkrywamy, aby zarumienić mięso.
W garnku gotujemy osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy
pokrojony w różyczki brokuł. Gotujemy go 3-4 minuty, następnie przekładamy go
do miski z zimną wodą i hartujemy przez chwilę. Brokuł miksujemy z masłem i
dodatkiem soli do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jak PODAWAĆ?
Puree z brokuła wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy przekrojoną roladkę z kurczaka, wierzch dekorujemy odrobiną wymieszanego przecieru i koncentratu pomidorowego oraz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz