6/22/2014

6/22/2014

Pomidorowa rolada z piersi kurczaka z brokułowym puree






Skład.


  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 50g masła
  • 1 ser camembert (4 plastry)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 pęczek mięty
  • oliwa





Zaczynamy.
Pierś myjemy i usuwamy błony, następnie nacinamy ją robiąc kieszonki. Nacinamy dość głęboko, ponieważ tam będzie się znajdował farsz. Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy ją na patelni, następnie wlewamy koncentrat pomidorowy oraz przecier. Sos redukujemy,solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy drobno posiekaną miętę. Następnie faszerujemy piersi przygotowanym sosem, wkładamy po dwa trójkąty sera oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.  Następnie związujemy pierś, aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął (pomoc w linku obok http://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki). Gotowe rolady marynujemy w 50ml oliwy, 2 łyżkach miodu i 4 łyżkach musztardy przez około 20 minut. Po tym czasie wstawiamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pieczemy pod przykryciem 20 minut, a na ostatnie 10 odkrywamy, aby zarumienić mięso.
W garnku gotujemy osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pokrojony w różyczki brokuł. Gotujemy go 3-4 minuty, następnie przekładamy go do miski z zimną wodą i hartujemy przez chwilę. Brokuł miksujemy z masłem i dodatkiem soli do uzyskania gładkiej konsystencji.


Jak PODAWAĆ?
Puree z brokuła wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy przekrojoną roladkę z kurczaka, wierzch dekorujemy odrobiną wymieszanego przecieru i koncentratu pomidorowego oraz listkami mięty.


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz