Skład.
- ok. 1kg łopatki wieprzowej
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200g)
- 3 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 ½ cebuli
- 1 pomarańcza
- 200ml soku pomarańczowego
- 330ml coca coli
- ½ pomidora
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1 awokado
- 1 pęczek suszonej natki pietruszki
- ½ papryki
- opakowanie tortilli (8 sztuk)
Zaczynamy.
Z mięsa usuwamy błony, następnie kroimy wytrybowaną łopatkę
na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą aż całe mięso zostanie zanurzone, dodajemy colę, 200ml soku z pomarańczy, 3 łyżki oregano, 200g
koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę
kminku i pokrojoną na ćwiartki jedną cebulę. Całość gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem ok. 2 godzin. Po tym czasie dodajemy przekrojoną, wyszorowaną
pomarańczę (wraz ze skórką), solimy, pieprzymy. Gotujemy jeszcze
ok. 1 godzinę, aż zredukujemy większość sosu z mięsa. Po tym czasie odcedzamy
mięso (troszkę sosu zostawiamy w naczyniu), rozdrabniamy mięso i podsmażamy je na
niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Następnie wykonujemy sos a’la salsa verde. Warzywa, ½
cebuli, ½ papryki, ½ pomidora, suszone pomidory kroimy w drobną kostkę,
wyciskamy sok z ½ limonki i zalewamy łyżką oliwy z oliwek. Salsę odstawiamy na
co najmniej 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Jak PODAWAĆ?
Tortillę podgrzewamy na patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obydwu stron. Nakładamy na nią mięso i łyżkę sosu, który powstał podczas gotowania mięsa. Następnie wykładamy salsę, zwijamy. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
:-) my także ;-)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, bardzo lubię :) A przygotowanie carnitas to świetny sposób na wieprzowinę :) Mam tylko jedną uwagę. Salsa verde jak sama nazwa wskazuje to raczej salsa zielona, przygotowywana w Meksyku nie z pomidorów, a z tomatillos (miechunki pomidorowej). Wasza salsa jest prędzej w stylu salsy pico de gallo czy salsy czerwonej (salsa roja) :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne danie - mniam :-)
OdpowiedzUsuń