6/20/2014

6/20/2014

Carnitas z nutą pomidorową - Pudliszki - pomidorowe inspiracje/mięso







Skład.


  • ok. 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200g)
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 ½ cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 330ml coca coli
  • ½ pomidora
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • 1 pęczek suszonej natki pietruszki
  • ½ papryki
  • opakowanie tortilli (8 sztuk)


Zaczynamy.
Z mięsa usuwamy błony, następnie kroimy wytrybowaną łopatkę na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą aż całe mięso zostanie zanurzone, dodajemy colę, 200ml soku z pomarańczy, 3 łyżki oregano, 200g koncentratu pomidorowego,  1 łyżkę kminku i pokrojoną na ćwiartki jedną cebulę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Po tym czasie dodajemy przekrojoną, wyszorowaną pomarańczę (wraz ze skórką), solimy, pieprzymy. Gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę, aż zredukujemy większość sosu z mięsa. Po tym czasie odcedzamy mięso (troszkę sosu zostawiamy w naczyniu), rozdrabniamy mięso i podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Następnie wykonujemy sos a’la salsa verde. Warzywa, ½ cebuli, ½ papryki, ½ pomidora, suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, wyciskamy sok z ½ limonki i zalewamy łyżką oliwy z oliwek. Salsę odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.



Jak PODAWAĆ?
Tortillę podgrzewamy na patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obydwu stron. Nakładamy na nią mięso i łyżkę sosu, który powstał podczas gotowania mięsa. Następnie wykładamy salsę, zwijamy. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym.


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. Lubię takie dania, bardzo lubię :) A przygotowanie carnitas to świetny sposób na wieprzowinę :) Mam tylko jedną uwagę. Salsa verde jak sama nazwa wskazuje to raczej salsa zielona, przygotowywana w Meksyku nie z pomidorów, a z tomatillos (miechunki pomidorowej). Wasza salsa jest prędzej w stylu salsy pico de gallo czy salsy czerwonej (salsa roja) :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń