6/18/2014

6/18/2014

Grillowany łosoś norweski ze szparagami, salsą i sosem pieczarkowym





Skład (na 4 porcje, dla 4 osób)

  • 2 opakowania  wędzonego łososia norweskiego
  • 12 szparagów
  • 100ml śmietanki 30%
  • 8 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 2 liście pora
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek


Zaczynamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do 5 minut. Liść pora kroimy na cienkie paski (12 pasków) i wkładamy do wrzątku na 30 sekund, następnie wykładamy szparagi z porem do miski z zimną wodą, po chwili odcedzamy warzywa. Szparagi układamy w grupki po 3szt. Bierzemy połowę płatów łososia i owijamy szparagi zostawiając  główki szparagów nie owinięte. Łososia wiążemy  w trzech miejscach pokrojonym, sparzonym liściem z pora i zawiązujemy tworząc a’la devolay. Czynność powtarzamy czterokrotnie. Gotowego łososia układamy na aluminiowych tackach, skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy na grilla. Grillujemy około 10minut.
Obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut. Następnie odlewamy ciemną wodę, dodając powoli śmietanę, energicznie mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia, sos blendujemy na gładką konsystencję.
Paprykę, pomidora, awokado kroimy w kostkę, (ważne by awokado było twarde-nie dojrzałe). Wkładamy do miseczki, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, dodajemy sok z  połowy cytryny i mieszamy, odkładając na bok na 10 minut, aby smaki się „przegryzły”.

Jak PODAWAĆ?
Na talerz wykładamy łyżkę sosu pieczarkowego, następnie kładziemy dwie łyżki salsy. Na wierzch układamy szparagi z łososiem. Podajemy z cytryną.



Grilluj z łososiem norweskim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz