5/30/2014

5/30/2014

Domowy chleb pszenno-żytni





Skład:

  • 1kg mąki żytniej pytlowej
  • 1kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 150ml mleka
  • cukier
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • opcjonalnie można także dodać ½  szklanki suszonych pestek (dyni, słonecznika itp.)


Zaczynamy:
Zakwas:  300g mąki żytniej należy rozmieszać w ciepłej, przegotowanej wodzie, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie do tej masy  dodajemy 10g rozkruszonych drożdży, mieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypujemy dwie czubate łyżki mąki żytniej, mieszamy  i znowu odstawiamy. Kolejnego dnia należy powtórzyć powyższe czynności. Czwartego dnia wsypujemy  ½ kg mąki pszennej, czubatą łyżkę  soli, 20g rozkruszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, dolewamy łyżkę oliwy, pół szklanki ciepłego mleka, zasypując na końcu niewielką ilością mąki. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu (mniej więcej), wsypujemy stopniowo pozostałą mąkę żytnią (700g) i pszenną (450g), suszone pestki słonecznika, dyni (wedle uznania, my tym razem ich nie użyliśmy). Wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą, przegotowaną wodę. Masa ciasta powinna być podobna do masy standardowego ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania ręcznie cista do ok 2 godzin. Po tym czasie, gdy ciasto będzie wyrobione odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozdzielamy je na dwie, trzy blachy, które wcześniej wysmarowaliśmy  tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 minut).  Wierzch chleba smarujemy tłuszczem  opcjonalnie posypujemy suszonymi pestkami słonecznika. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy 55minut. Po wyjęciu, pędzelkiem moczymy wodą skórkę ciasta.
I tak prawie po tygodniu procesu produkcyjnego mamy gotowy chleb :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz