Skład:
- 1kg mąki żytniej pytlowej
- 1kg mąki pszennej
- 50g drożdży
- 150ml mleka
- cukier
- woda
- oliwa
- sól
- opcjonalnie można także dodać ½ szklanki suszonych pestek (dyni, słonecznika itp.)
Zaczynamy:
Zakwas: 300g mąki
żytniej należy rozmieszać w ciepłej, przegotowanej wodzie, aż do uzyskania
gęstej masy. Następnie do tej masy dodajemy 10g rozkruszonych drożdży, mieszamy,
przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypujemy
dwie czubate łyżki mąki żytniej, mieszamy
i znowu odstawiamy. Kolejnego dnia należy powtórzyć powyższe czynności. Czwartego
dnia wsypujemy ½ kg mąki pszennej, czubatą
łyżkę soli, 20g rozkruszonych drożdży, 2
łyżeczki cukru, dolewamy łyżkę oliwy, pół szklanki ciepłego mleka, zasypując na
końcu niewielką ilością mąki. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie
tego czasu (mniej więcej), wsypujemy stopniowo pozostałą mąkę żytnią (700g) i
pszenną (450g), suszone pestki słonecznika, dyni (wedle uznania, my tym razem ich nie użyliśmy). Wyrabiamy
ciasto dolewając powoli ciepłą, przegotowaną wodę. Masa ciasta powinna być
podobna do masy standardowego ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania ręcznie cista
do ok 2 godzin. Po tym czasie, gdy ciasto będzie wyrobione odstawiamy je na 30
minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozdzielamy je na dwie, trzy blachy,
które wcześniej wysmarowaliśmy
tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50
minut). Wierzch chleba smarujemy
tłuszczem opcjonalnie posypujemy
suszonymi pestkami słonecznika. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni, i pieczemy 55minut. Po wyjęciu, pędzelkiem moczymy wodą skórkę ciasta.
I tak prawie po tygodniu procesu produkcyjnego mamy gotowy
chleb :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz