Skład.
- 4 pół-bagietki
- 3 jajka
- 10 pieczarek
- 5 plasterków szynki wędzonej (lub innej wędliny)
- 25 dag sera żółtego
- kilka suszonych pomidorów
- nieduża cebula
- szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
- czerwona papryka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- 3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Paprykę owijamy w sreberko, zalewamy łyżką oliwy i zapiekamy
w piekarniku około15min. w temp. 200C. Studzimy i kroimy w kosteczkę.
Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz paprykę, całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Z bagietek ścinamy górną część i wydrążamy trochę środka, tak, aby przygotować miejsce na farsz. Pieczarki kroimy, podsmażamy z cebulką na patelni. Ser ścieramy na tarce, wędlinę i suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy w dość duże kawałki.
Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy podsmażone pieczarki.
Do całości wbijamy jajka, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość
dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane wcześniej bagietki.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20min w temp. 180C.
Mmmm zjadłabym! Idealne na niedzielne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńU nas było na sobotnie śniadanie :-)
UsuńWow! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńtrafiłam do Was od Sosny... i na pewno zostanę na dłużej : ) jeden ze smaczniejszych blogów jakie ostatnio widziałam : )
OdpowiedzUsuńa zapiekanki... jak łódeczki! : )