6/03/2014

6/03/2014

Zapiekanki inaczej




Skład.

  • 4 pół-bagietki
  • 3 jajka
  • 10 pieczarek
  • 5 plasterków szynki wędzonej (lub innej wędliny)
  • 25 dag sera żółtego
  • kilka suszonych pomidorów
  • nieduża cebula
  • szczypiorek
  • pieprz i sól do smaku

  • czerwona papryka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Paprykę owijamy w sreberko, zalewamy łyżką oliwy i zapiekamy w piekarniku około15min. w temp. 200C. Studzimy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę, całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.


Z bagietek ścinamy górną część i wydrążamy trochę środka, tak, aby przygotować miejsce na farsz. Pieczarki kroimy, podsmażamy z cebulką na patelni. Ser ścieramy na tarce, wędlinę i suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy w dość duże kawałki. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy podsmażone pieczarki.




Do całości wbijamy jajka, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane wcześniej bagietki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20min w temp. 180C.








4 komentarze:

  1. Mmmm zjadłabym! Idealne na niedzielne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trafiłam do Was od Sosny... i na pewno zostanę na dłużej : ) jeden ze smaczniejszych blogów jakie ostatnio widziałam : )
    a zapiekanki... jak łódeczki! : )

    OdpowiedzUsuń