5/19/2014

5/19/2014

Ciasto z brzoskwiniami



Skład.

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • brzoskwinie świeże. lub z puszki


 Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy, wykładamy na nie brzoskwinie (jeżeli są z puszki należy je porządnie osączyć z sosu), pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut.
Po upieczeniu poporcjowane ciasto można polać śmietaną.





4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie - słońce na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oy zjadłabym,pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
    Warto upiec !

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń