Z racji zbliżających się Walentynek, dziś w moich kulinarnych propozycjach sugestia na romantyczną (ale łatwą i szybką do przygotowania) kolację dla dwojga. Polędwiczka wieprzowa ciekawie skomponowana z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Gotowanie i podawanie ziemniaków w mundurkach to zwyczaj kuchni wiejskich – bardzo popularny m.in. w krajach skandynawskich. Pewne potrawy bez wątpienia lepiej smakują, kiedy serwuje się je w ich towarzystwie. Ponad to ziemniaki przyrządzane w łupinach zachowują ciepło – mogą więc dłużej stać na stole. Spożywanie tak przyrządzonych ziemniaków może wydawać się nieco problematyczne i niezbyt estetyczne, nic jednak bardziej mylnego – zresztą, wypróbujcie i przekonajcie się sami!
Skład.
- 300g polędwiczki wieprzowej
- masło osełka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ząbki
- 100ml czerwonego wina pól-wytrawnego
- 100ml bulionu wołowego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka mąki
- 10 ziemniaków-umytych
- 1 jabłko
- 250g buraków
- oliwa
- sól,pieprz
Zaczynamy.
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy w kawałki, wiążemy sznurkiem mięso, aby podczas smażenia nie zmieniło kształtu. Wcieramy w
nie oliwę, posypując z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie
na 15 minut.
Siekamy drobno natkę pietruszki, szczypiorek, 1 ząbek
czosnku, dodajemy do masła i całość energicznie mieszamy. Po wymieszaniu masy,
przekładamy ziołowe masło na sreberko i formujemy z niego rulon, o średnicy
mniejszej niż średnica mięsa. Masło odstawiamy do lodówki.
Na patelnie wlewamy olej, dokładamy rozgniecione 2 ząbki
czosnku (w łupinkach) i smażymy mięso po 4 minuty z każdej strony (według zasad
Pascala: http://kuchnialidla.pl/blog/6-zasad-idealnego-smazenia-steku-z-poledwicy-wolowej
). Po pierwszym przekręceniu mięsa dodajemy 1 łyżkę masła i oblewamy stek
tłuszczem z patelni, aby nie wyschła usmażona strona. W zależności od grubości
krojenia, mięso po tym czasie powinno być dobrze wysmażone. Usmażone steki
odkładamy, żeby „odpoczęły”. Polędwiczka powinna odpoczywać tyle samo czasu, co
była smażona.
Odlewamy olej z patelni zostawiając 2 łyżki, dodajemy 1
łyżkę mąki, wino, bulion, sos sojowy i gotujemy sos, redukując go do uzyskania
odpowiedniej gęstości.
Czyścimy ziemniaki, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20
minut aż będą miękkie.
W tym czasie obieramy buraczki, gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu
odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki masła, lekko podsmażamy, na koniec dodając
pokrojone w słupki jabłko.
Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy je (możemy je przekroić,
posypać ziołami i lekko zapiec w piekarniku) i kroimy na pół.
Jak PODAWAĆ?
Na talerz wlewamy część sosu, układamy na nim polędwiczki,
na nich kładziemy ziołowe masło, które kroimy w małe cząstki. Obok układamy
ziemniaki wraz z buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz