2/11/2014

2/11/2014

Polędwiczki wieprzowe z sosem chaud-froid






Z racji zbliżających się Walentynek,  dziś w moich kulinarnych propozycjach sugestia na romantyczną (ale łatwą i szybką do przygotowania) kolację dla dwojga. Polędwiczka wieprzowa ciekawie skomponowana z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Gotowanie i podawanie ziemniaków w mundurkach to zwyczaj kuchni wiejskich – bardzo popularny m.in. w krajach skandynawskich. Pewne potrawy bez wątpienia lepiej smakują, kiedy serwuje się je w ich towarzystwie.  Ponad to ziemniaki przyrządzane w łupinach zachowują ciepło – mogą więc dłużej stać na stole. Spożywanie tak przyrządzonych ziemniaków może wydawać się nieco problematyczne i niezbyt estetyczne, nic jednak bardziej mylnego – zresztą, wypróbujcie i przekonajcie się sami!





Skład.


  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • masło osełka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki
  • 100ml czerwonego wina pól-wytrawnego
  • 100ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 10 ziemniaków-umytych
  • 1 jabłko
  • 250g buraków
  • oliwa
  • sól,pieprz

Zaczynamy.
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy w kawałki, wiążemy sznurkiem mięso, aby podczas smażenia nie zmieniło kształtu. Wcieramy w nie oliwę, posypując z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie na 15 minut.






Siekamy drobno natkę pietruszki, szczypiorek, 1 ząbek czosnku, dodajemy do masła i całość energicznie mieszamy. Po wymieszaniu masy, przekładamy ziołowe masło na sreberko i formujemy z niego rulon, o średnicy mniejszej niż średnica mięsa. Masło odstawiamy do lodówki.



Na patelnie wlewamy olej, dokładamy rozgniecione 2 ząbki czosnku (w łupinkach) i smażymy mięso po 4 minuty z każdej strony (według zasad Pascala: http://kuchnialidla.pl/blog/6-zasad-idealnego-smazenia-steku-z-poledwicy-wolowej ). Po pierwszym przekręceniu mięsa dodajemy 1 łyżkę masła i oblewamy stek tłuszczem z patelni, aby nie wyschła usmażona strona. W zależności od grubości krojenia, mięso po tym czasie powinno być dobrze wysmażone. Usmażone steki odkładamy, żeby „odpoczęły”. Polędwiczka powinna odpoczywać tyle samo czasu, co była smażona.



Odlewamy olej z patelni zostawiając 2 łyżki, dodajemy 1 łyżkę mąki, wino, bulion, sos sojowy i gotujemy sos, redukując go do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Czyścimy ziemniaki, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20 minut aż będą miękkie.
W tym czasie obieramy buraczki, gotujemy je  w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki masła, lekko podsmażamy, na koniec dodając pokrojone w słupki jabłko.
Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy je (możemy je przekroić, posypać ziołami i lekko zapiec w piekarniku) i kroimy na pół.

Jak PODAWAĆ?
Na talerz wlewamy część sosu, układamy na nim polędwiczki, na nich kładziemy ziołowe masło, które kroimy w małe cząstki. Obok układamy ziemniaki wraz z buraczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz