Lato nieodłącznie kojarzy mi się z biszkoptem z owocami. Puszyste ciasto, śmietanowy krem i truskawki lub maliny to klasyczne i jakże pyszne połączenie. Łapcie przepis i korzystajcie z ostatnich letnich owoców, bo już za chwilę zaczniemy wchodzić w sezon bardziej jesienny. Zaczną królować śliwki i jabłka, cynamon i orzechy... Będzie równie pysznie, choć już coraz chłodniej :-)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- maliny
Wykonanie:
Jajka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, miksujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie do białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy, następnie delikatnie łączymy z mascarpone. Przekładamy na wystudzony biszkopt. Wierzch dekorujemy malinami, można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
bardzo lekkie ciasto, takie w okresie letnim smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńCudownie wygląda <3 Aż chciałoby się zjeść :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :-)
Usuń