5/10/2019

5/10/2019

Torcik śmietanowo-chałwowy z bezami



Dziś piąteczek, więc pomysł na ciasto wydaje mi się uzasadniony ;-) A ciasto nie byle jakie, bo torcik śmietanowo-chałwowy z bezami. Krem z chałwą uwielbiam, mojej rodzinie też ogromnie przypadł do gustu, a w połączeniu z chrupkimi i lekko ciągnącymi w środku bezami jest naprawdę wyśmienity! Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :-) Smacznego!
 

Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm):
Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 Krem:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 150 g chałwy waniliowej lub kakaowej (u mnie kakaowa)
  • bezy
  • opcjonalnie: płatki kokosa do dekoracji
  • około 500 ml wody

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki, całość delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170C przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy z wysokości około 50cm. Następnie studzimy i kroimy na trzy blaty.
Mascarpone dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy chałwę i mieszamy, a do drugiej cukier puder i mieszamy. Kremówkę ubijamy, dzielimy na pół, dodajemy po połowie do mascarpone. Delikatnie mieszamy. Do kremu z chałwą dodajemy kilka pokruszonych bez, mieszamy.
Upieczone i ostudzone blaty ciasta nasączamy wodą. Przekładamy kremem z chałwą, wierzch i boki smarujemy kremem śmietanowym. Dekorujemy bezami i płatkami kokosa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz