3/04/2019

3/04/2019

Zupa krem z zielonego groszku i awokado z chipsami z bekonu




Jeśli po tłustoczwartkowych wypiekach macie już nieco dość słodyczy, mam dla Was pomysł na szybki i dość oryginalny pomysł na zmianę menu. Przed Wami zupa krem z groszku i awokado, ale żeby nie było aż tak dietetycznie (wszak wciąż trwają ostatki) zestawiamy ją z soczystymi, skwierczącymi chipsami z boczku - cudo, mówię Wam :-)


Składniki:
⦁    1 litr bulionu warzywnego
⦁    400 g mrożonego groszku
⦁    2 awokado
⦁    1 cebula
⦁    kilka plasterków boczku
⦁    groszek ptysiowy
⦁    mały pęczek kolendry
⦁    pół papryczki chilli
⦁    łyżka oleju
⦁    sól, pieprz


Wykonanie:
Cebulę siekamy wraz z papryczką chilli. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy łodyżki kolendry. Podsmażamy kilka sekund. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy obrane awokado, listki kolendry, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Na suchej patelni smażymy boczek aż stanie się chrupki.
Zupę wykładamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i chipsami z bekonu.




*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.

4 komentarze:

  1. Krem z groszku i awokado brzmi wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zupa ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji kulinarnej - Kuchnia szkocka

    OdpowiedzUsuń