3/04/2019
Zupa krem z zielonego groszku i awokado z chipsami z bekonu
Jeśli po tłustoczwartkowych wypiekach macie już nieco dość słodyczy, mam dla Was pomysł na szybki i dość oryginalny pomysł na zmianę menu. Przed Wami zupa krem z groszku i awokado, ale żeby nie było aż tak dietetycznie (wszak wciąż trwają ostatki) zestawiamy ją z soczystymi, skwierczącymi chipsami z boczku - cudo, mówię Wam :-)
Składniki:
⦁ 1 litr bulionu warzywnego
⦁ 400 g mrożonego groszku
⦁ 2 awokado
⦁ 1 cebula
⦁ kilka plasterków boczku
⦁ groszek ptysiowy
⦁ mały pęczek kolendry
⦁ pół papryczki chilli
⦁ łyżka oleju
⦁ sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę siekamy wraz z papryczką chilli. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy łodyżki kolendry. Podsmażamy kilka sekund. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy obrane awokado, listki kolendry, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Na suchej patelni smażymy boczek aż stanie się chrupki.
Zupę wykładamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i chipsami z bekonu.
*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Krem z groszku i awokado brzmi wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do spróbowania :-)
UsuńBardzo apetyczna zupa ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji kulinarnej - Kuchnia szkocka
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-) przepis zgłoszony ;-)
Usuń