10/27/2018

10/27/2018

Sajgonki z krewetkami w panierze z ciecierzycy



Jako, że dziś sobota mamy dla Was pomysł na super przekąskę, która sprawdzi się na wieczorne, sobotnie spotkanie z przyjaciółmi. Sajgonki z krewetkami! Postanowiliśmy panierować je w bardzo fajnym produkcie - panierze z ciecierzycy, który poznaliśmy dzięki marce Mamut S.A.. To bardzo ciekawa, zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej bułki tartej. Poza panierem z ciecierzycy do wyboru mamy także panier wielozobożowy i panier kukurydziany. Z produktami możecie zapoznać się TUTAJ

Składniki:

  • około 10-12 sztuk papieru ryżowego
  • około 200 g krewetek
  • 1 cebula
  • około 200g makarony ryżowego
  • około 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 5-6 sztuk pieczarek
  • 1 papryczka chilii
  • około 1 szklanka panieru z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Krewetki czyścimy.
Marchewkę ścieramy na tarce, a wszystkie pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę.
Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, a następnie odcedzamy go. Siekamy nożem na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wówczas dodajemy pozostałe warzywa i krewetki. Smażymy całość około 10-15 minut. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy makaron ryżowy, dodajemy ocet ryżowy i sos sojowy, mieszamy.
Tak przygotowanym nadzieniem nadziewamy zwilżony w wodzie papier ryżowy, zwijamy sajgonki.
Sajgonki panierujemy w jajku, a następnie w panierze z ciecierzycy. Smażymy na patelni na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz